Organisation verktyg

Behöver vi en organisation?

För lite drygt 200 år sen var de allra flesta människorna självförsörjande, och saknade en anställning – det vill säga ett anställningsavtal med en juridisk part. På den tiden var det en legitim fråga, folk i allmänhet såg inte en anställning som ett gångbart alternativ. Allt eftersom den industriella revolutionen svepte över världen, så förändrades samhället; standarden för folk i allmänhet blev högre och det började helt plötsligt att löna sig att ta anställning. Folk lämnade landsbygden i allt högre takt för att jobba inom olika industrier.

Det nya fenomenet med arbetsplatser krävde en organisatorisk struktur. Runt 1920 la Max Weber fram sin Byråkratiska organisation, det första formaliserade förslaget på en organisationsstruktur. Detta skulle, enligt Weber själv, vara den mest effektiva formen av organisation. Den ser till att ansvar fördelas, att arbetstagarna vet vad som förväntas, arbetsgivaren får mer kontroll och leveransen blir mer konsekvent. En tjänst ärvs inte, den förtjänas. Men det är också en fyrkantig form av organisationsstruktur, och om den inte fungerar perfekt blir den snabbt ineffektiv och arbetstagarna är oftast de som blir lidande.

Idag är de flesta organisationsstrukturer löst baserade på Webers byråkratiska struktur, men anpassade utifrån organisationens behov. En organisation är trots allt lik människan – alla är olika och har olika behov. Av den anledningen behöver en organisationsmodul vara flexibel nog att rymma de olika behoven, men samtidigt fyrkantig nog för att det inte ska haverera.

Hur ser framtidens organisation ut

Utmaningen för oss som systemleverantör är att erbjuda just en sån lösning – flexibel men samtidigt stabil. Vi behöver ha koll på vad våra kunder behöver och behöver därför undersöka hur behovet förändras. Vi kan alla vara överens om att 2020 har varit ett omställningens år, på i princip alla fronter. Det har länge pratats om gig-ekonomin, att vi kommer att gigga allt mer. 2020 visade att en fast anställning i många fall kan vara en trygghet, men det är också något som relativt snabbt kan tas ifrån den anställde av helt oväntade yttre orsaker. 2020 visade också att det går alldeles utmärkt att arbeta hemifrån, och flera större bolag har aviserat att de kommer fortsätta att låta sina anställda arbeta hemifrån om de önskar efter att pandemin är över.

Hur ska allt detta representeras i organisationsstrukturen? Personen tillhör fortfarande samma kostnadsställe, samma placeringsort, men har en annan arbetsplats. Hur får vi in giggarna i organisationen på ett enkelt och överskådligt sätt? Och hur vet vi vad våra kunder har för behov?

Vikten av att lyssna på kunderna

Vårt mål på Aditro är att leverera bästa tänkbara lösning som möjligt för våra kunder, och för att säkerställa behovet har vi med jämna mellanrum kundpaneler. Där får våra kunder komma med input kring våra tjänster – vad fungerar bra och vad behöver vi jobba på? Under februari hade vi en kundpanel för just organisation. I takt med att samhället utvecklas behöver vi också utvecklas, både för att kunna täcka nuvarande behov men också för att kunna täcka kommande behov.

Organisationsmudulen är en av våra mest uppskattade moduler, robust och gedigen med en mix av flexibilitet och stabilitet. Men precis som samhället i stort så behöver den också utvecklas, på Aditro följer vi aktuella trender och lägger örat mot rälsen och lyssnar på kunderna och vad de faktiskt efterfrågar.

/Erik Robertsson, produktspecialist Aditro HR

Vill du veta mer om vår organisationsmodell?

Boka en demo här >>

Vi vill även tipsa om artiklarna:

Kan en ledare be om ursäkt?

Hur kan detaljhandeln behålla unga talanger?

Är anställda inom detaljhandeln missnöjda och hur påverkar det lönsamheten?

3 viktiga grundstenar för en effektiv lönerevisionsprocess

Rekrytering och onboarding: Hur lång tid tar det innan din nya medarbetare är effektiv i sin roll?

HR-trend: Employer Branding 2.0 – Den nya talangjakten