1. Home>
  2. Inspiration & event>
  3. HR>
Midsommarstång

Ledighet under midsommarafton 2024

Midsommar är en av de mest traditionella högtiderna i Sverige, en tid som för många innebär starten på sommaren men innebär det per automatik att du är ledig på midsommarafton?

Även om många tror att midsommarafton är en röd dag så är det faktiskt inte det. Midsommarafton infaller alltid på en fredag och även om det inte är en röd dag så är du ledig. Det beror på att midsommarafton hör till det som kallas allmän helgdag och enligt semesterlagen (1977:480) har arbetstagare rätt till semesterförmåner enligt den här lagen. Den reglar bl.a. ledighet, semesterersättning och semesterlön.

Enligt semesterlagen räknas midsommarafton, julafton och nyårsafton som allmän helgdag vilket är att jämställa med en söndag (semesterlagen 2009:1439). Om du jobbar måndag till fredag innebär det att du inte behöver arbeta under midsommarafton.

Har jag rätt till ledighet under midsommarafton?

Om det ingår i ditt arbete att du normalt arbetar helger kan du behöva arbeta även under midsommarafton. Dock ingår ofta ett extra ob-tillägg för att kompensera för att du jobbar på en allmän helgdag. Detta finns oftast reglerat i kollektivavtal och innebär generellt en högre kompensation än om du jobbade under en vanlig helgdag.

Är man ledig på midsommarafton?

  • Ja, om du normalt sett jobbar vardagar mån-fredag
  • Nja. Du kan behöva jobba om du ibland jobbar helger eller jour
  • Nej, om du jobbar skift och du är schemalagd på midsommarafton

Midsommarafton infaller alltid på en fredag

Midsommar infaller alltid på en fredag mellan den 19-25:e juni. Midsommarafton äger rum när det är som ljusast på året, i anslutning till solståndet. På grund av att kyrkan historiskt har haft stor påverkan på den svenska kalendern sattes först midsommar i anslutning till firandet av Johannes döparens födelse. Vilket ägde rum ett halvår före Jesus. Men till skillnad mot julafton äger midsommarafton alltid rum på en fredag och det beror på att riksdagen beslutade om detta 1952. Syftet var att minska splittringen av arbetsveckan som andra, rörliga helgdagar medför.

När är midsommarafton 2024?

Midsommarafton äger rum den 21:a juni under 2024 och midsommardagen äger rum den 22:a juni, dagen efter.

Enligt många ses midsommar som den viktigaste högtiden tillsammans med julen, troligen beror det på att många ser det som början på en längre period av ledighet i samband med industrisemestern.

En magisk och kärleksfull högtid

Midsommarafton har länge varit en helgdag fylld med traditioner. Midsommar har firats länge och i det gamla bondesamhället trodde man att magiska krafter aktiverades under just denna afton. Väldigt underliga händelser kunde inträffa och det var en högtid även för spådomar. Länge har midsommar ansetts som kärlekens högtid och det var därför extra vanligt att ta hjälp med spådomar för att förutspå ens framtida kärleksliv.

En vanlig tradition är att under tystnad gå ut under kvällen före midsommar och plocka sjuk olika blommor vilka man stoppade under kudden. Då kunde drömmarna avslöja vem man skulle gifta sig med. Ett annat trick var att äta extra salt mat innan läggdags utan att dricka vatten. Då skulle den framtida partnern visa sig och erbjuda något läskande i drömmen. Smaken på drycken skulle även avgöra om det framtida äktenskapet skulle bli fattigt eller rikt. Kanske var det ett test som avgjorde om det var värt att vara ledig på midsommarafton förr i tiden?

    Vill du får fler tips inför din kommande semesterplanering?

    Ladda ner vår kostnadsfria och enkla Semesterguide.

    Där får du svar på frågor som:
    • Hur funkar semester och semesterlön under föräldraledighet?
    • Hur beräknas din semesterlön?
    • Är det möjligt att få innestående semester i pengar?
    • Ska du betala skatt på din semesterlön?
    • Semester under uppsägningstiden – vad har du som anställd rätt till?
    • Hur mycket semester har du rätt till i Sverige?
    • Extra semestervecka efter en viss ålder?
    Fyll i formuläret och ladda ner guiden nu!