Det senaste inom HR och lön
Prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar och inspiration inom HR och lön, samt inbjudningar till våra event och webinar.
2 oktober 2024
Hela 56,1 procent av yrkesarbetare i Sverige anser att lönen är den viktigaste faktorn när de väljer arbete. Men missnöje med lönen är också den största anledningen för att lämna en anställning, med en andel på 46,6 procent. 30 procent är nöjda med den totala ersättningen, medan 33,2 procent förhåller sig neutrala och 21,9 procent är missnöjda.
Många arbetsgivare ger ersättningar i andra former än rena löner, men det är inte alltid de ersättningarna motsvarar anställdas önskemål. Dessutom anger många att de inte har en klar bild av det totala värdet för den ersättning de får. De här insikterna, och många fler, finns i en internationell undersökning utförd av SD Worx, den ledande europeiska leverantören av HR-tjänster. Undersökningen omfattar mer än 5 000 företag och 18 000 medarbetare i 18 europeiska länder. Cirka 300 företag och 1 000 medarbetare kommer från Sverige. Många av resultaten i undersökningen redovisas per land.
En trivsam arbetsmiljö, bra lön, tillfällen för personlig utveckling och säker anställning – det finns många faktorer som gör arbetsgivare attraktiva. Efter en bra fast lön (49,4 procent) är det viktigaste för svenska yrkesverksamma extra lediga dagar (49,3 procent), flexibel arbetstid (42 procent) och hälso- och friskvårdsprogram (25,1 procent).
29 procent av yrkesarbetarna i Sverige tycker att deras lön är rättvis i förhållande till likartade anställningar hos andra arbetsgivare. 30,9 procent är neutrala vad gäller den jämförelsen och 31,9 procent tycker inte lönen är rättvis vid en jämförelse. Vad gäller jämförelse med löner som andra med likartade arbetsuppgifter i den egna organisationen har tycker 33,4 procent att deras löner är rättvisa, 28,3 procent är neutrala och 28,7 procent är missnöjda.
– Det är viktigt att företag tänker igenom strategier för ersättningar ordentligt, men bara hälften av företagen i undersökningen har gjort strategiska planer. Lönen är en central faktor för att välja arbetsgivare och spelar stor roll för nöjdhet och motivation. Vi ser en ökad individanpassning i relationen mellan arbetsgivare och medarbetare. Därför är det betydelsefullt att utforma ersättningarna, så att det passar olika grupper av medarbetare. Utifrån ett europeiskt perspektiv kan endast 18 procent av anställda ange hur deras ersättningspaket är utformat och 42 procent vill att utformningen ska vara mer flexibel, säger Sofi Klinkert, HR-chef för Sverige på SD Worx.
Det är viktigt att kommunicera utformningen av hela ersättningspaketet på ett tydligt sätt. Om en anställd inte är säker på hur det ser ut så är det svårt för personen att utvärdera det. Endast en fjärdedel av de undersökta organisationerna tillhandahåller redovisning av totala ersättningar.
– Resultaten från vår undersökning understryker vikten av att anpassa ersättningsstrategier till individuella behov och marknadstrender i Sverige. Det är uppenbart att transparens kring löneutformning och andra former av ersättningar är avgörande för att öka nöjdheten bland de anställda. Många svenskar upplever en brist på klarhet i sina ersättningspaket, vilket pekar på ett behov av att förbättra kommunikationen, säger Magnus Eklöv, business solution manager på SD Worx.
SD Worx som är Europas ledande leverantör av HR-tjänster hjälper organisationer med HR och lönehantering. För att vi ska förstå vad som är viktigt för arbetsgivare och anställda genomför vi regelbundet olika undersökningar. Den senaste undersökningen, Navigator Series, underlättar för organisationer att hantera utmaningar med HR och lönehantering. Undersökningen genomfördes i februari 2024, i 18 länder i Europa, bland annat Sverige. Den omfattar 18 000 anställda, varav 1 000 i Sverige.
Mer från undersökningen: "Lönekompassen" är den första delen av Navigator Series, där fyra SD Worx-experter delar med sig av insikter från den nya undersökningen för att svara på de största lönefrågorna som varje organisation står inför just nu. Hämta din lönekompass här!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar och inspiration inom HR och lön, samt inbjudningar till våra event och webinar.