1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. HR>
Kvinna pekar på skärm på dator

Så kan HR komma igång med AI

Sveriges HR-avdelningar ligger efter med att implementera AI-lösningar i sina processer, jämfört med andra europeiska länder. Här tipsar HR-experter om hur du kan enkelt komma igång med AI. 

Många företag och verksamheter väntar med att implementera AI-lösningar. Men de som tvekar för länge hamnar snabbt efter vilket kan bli kostsamt och trögt för verksamheten i längden.

Hur ser AI-arbetet ut i din verksamhet? Har ni testat olika lösningar, eller är det något i verksamheten som bromsar arbetet?

Här beskriver HR-experterna Magnus Eklöv, Business Solution Manager på SD Worx Sverige och Patrik Reman, HR- och ledarskapskonsult, 5 konkreta steg på hur du kan komma igång.

Läs även: Norden ligger efter med AI – Så kan HR driva på utvecklingen

1. Våga testa AI

Det är inte ovanligt att verksamheter avvaktar med att implementera AI-lösningar för att det inte finns tydliga rekommendationer eller en ansvarsfördelning för  AI-utvecklingen. Men det första steget är att våga prova.

    Profile picture Magnus Eklöv
    Man måste inte vara programmerare eller ingenjör för att lära sig AI. De verksamheter som kommit längst är de som inte är rädda för att testa och se vad de olika AI-verktygen kan göra. Börja smått och nyfiket.
    Profile picture Magnus Eklöv
    Magnus Eklöv, Business Solution Manager, SD Worx Sverige

    2. Utför en behovsanalys

    En behovsanalys ger er idéer till var AI faktiskt kan vara till mest nytta. Det ger er en riktning i arbetet.

    ”Gå igenom era processer för HR och lön idag, vad som fungerar bra och mindre bra. Sen kan ni prioritera var AI bör användas först. Mitt tips är att börja med uppgifter som är ganska enkla att utföra”, berättar Magnus.

    Du kan exempelvis använda AI för att se mönster i sjukfrånvaro, producera texter till rapporter och effektivisera manuella uppgifter. 

      Webinar: AI för HR — Från teori till praktik

        Anmäl dig till webinaret

        3. Identifiera manuella processer

        Se vilka repetitiva uppgifter HR har idag som ni måste utföra manuellt, och som förmodligen kan automatiseras.

        ”Ni kan titta på exempelvis schemaläggning. AI har sparat miljontals kronor för verksamheter genom att optimera deras schemaläggning”, berättar Patrik.

        Läs även: 5 tips - Så kan AI effektivisera HR

        4. Utforma en konkret plan för AI-processer

        Se till att ha en konkret plan för hur HR ska integrera AI i era befintliga processer och arbetsflöden. Med en struktur för AI-arbetet undviker ni hinder i utvecklingen.

        ”Annars finns det en risk att ni vill göra allt på en gång. Ni vill inte göra det halvdant, då kan AI-arbetet få ett dåligt rykte inom organisationen”, menar Magnus.

        Se även till att det finns en plan för hur ni kontinuerligt kan se över och optimera processerna.

        ”Allt man bygger måste underhållas. Ha en funktion där ni kan få feedback från personalen som använder lösningen, och en person på HR som kan agera på feedbacken”.

        5. Utför ett pilotprojekt

        När ni har gjort en konkret plan och vet vilken process ni vill använda AI-lösningen till, bör du även utföra ett pilotprojekt som testar lösningen.

        ”Under ett pilotprojekt testar du metoden för att se om det fungerar. Om den inte fungerar så har du tid och möjlighet att ändra den eller avbryta.”

        Dessa 5 konkreta steg skapar en ram för hur du kan påbörja implementeringen av AI på ett strukturerat sätt, vilket kommer ge värde - inte bara till er HR-funktion utan till hela verksamheten. 

          Webinar: AI för HR — Från teori till praktik

          Vill du påbörja AI-arbetet och få ännu mer kunskap kring varje steg? Missa inte webinaret ”AI för HR – Från teori till praktik” med Magnus och Patrik. Anmäl dig idag!