1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. HR>
man vid dator

Norden ligger efter med AI – Så kan HR driva på utvecklingen

Statistik visar att HR i Sverige ligger efter i AI-utvecklingen. Så här kan du komma ikapp och se till att er verksamhet hamnar i framkant. 

Den färska rapporten "Lönekompassen" från SD Worx visar att nordiska länder inte har kommit lika långt med att arbeta med AI, som sina europeiska kollegor. Hur kommer det sig? Och vad kan HR i Sverige göra för att bli bättre?

    Profile picture Magnus Eklöv
    Vi kan se att många verksamheter i Sverige inte vågar testa AI, och halkar därför snabbt efter i utvecklingen.
    Profile picture Magnus Eklöv
    Magnus Eklöv, Business Solution Manager, SD Worx Sverige

    Enligt Magnus Eklöv, Business Solution Manager på SD Worx Sverige, och HR-experten Patrik Reman som är HR- och ledarskapskonsult, kan det kan bero på att det saknas ett regelverk på hur man ska arbeta med AI idag. Osäkerheten kring vem som ansvarar för att implementera AI-processer gör att arbetet går långsamt.

    ”I Sverige är vi rädda att göra fel”, menar Patrik. ”Vi har haft hög innovationsnivå i Sverige, men nu har andra länder tagit till sig ny teknik snabbare.”

    Läs även: 5 tips – Så kan AI effektivisera HR

    Samtidigt finns det fortfarande en uppfattning inom personalstyrkan att AI är fusk.

    ”Vissa känner att det är ‘fusk’ att utnyttja AI för att utföra vissa arbetsuppgifter. Men du kan förmodligen göra dubbelt så mycket på din arbetstid, om du använder det, vilket gynnar alla”, säger Magnus.

    En annan anledning till att Sverige ligger efter, är att det saknas resurser. I Sverige är det inte lika många anställda på HR och lön som i andra länder. Därför finns det sällan tid att implementera nya projekt. 

      Webinar: AI för HR — Från teori till praktik

        Anmäl dig till webinaret

        Dessutom finns det en osäkerhet i ansvarsfrågan. Är det IT, ledningen eller HR som bör driva AI-utvecklingen?  

        ”IT har inte alltid koll på HR och den persondata som HR hanterar. Det krävs att HR tar ansvar för AI-utvecklingen för att kunna hitta rätt lösningar för just dem”, menar Magnus.

        Läs mer: Så kan HR komma igång med AI

        Risker med att inte utnyttja AI

        Medan vissa verksamheter nyttjar fördelarna med AI och får snabba processer, konkurrensfördelar och resursfördelning - står andra och trampar i samma spår som tidigare.

        Samtidigt står HR inför allt högre krav och behöver automatisera fler processer för att hinna med.

        ”Om du väntar för länge blir det en allt större tröskel att påbörja arbetet. Och plötsligt måste ni ta in en konsult för att komma igång, vilket kan bli dyrt. Våga prova, AI kan enkelt användas av alla som är nyfikna”, säger Magnus. 

          Webinar: AI för HR — Från teori till praktik

          Vill du få konkreta tips på hur HR kan arbeta med AI, utföra en behovsanalys och skapa en konkret plan? Missa inte vårt webinar ”AI för HR – Från teori till praktik” med Magnus och Patrik. Anmäl dig idag!