Även om 60% av de svenska arbetsgivarna får någon form av extern juridisk rådgivning för sina personalfrågor, är det intressant att notera att hela 40% av organisationerna inte söker någon extern juridisk rådgivning alls när det gäller personalfrågor, inklusive lönehantering. Det beror förmodligen inte på att de ignorerar frågan - särskilt eftersom siffran för företag med fler än 2 500 anställda stiger till 45% på svenska företag. Ju större ditt företag blir, desto mer komplex blir efterlevnaden av lönelagstiftningen, vilket innebär att den expertis du behöver bör bli mer specifik för din organisation. Företag med kollektivavtal får även juridisk hjälp via arbetsgivarorganisationen, sedan är det helt öppet att ställa frågor till myndigheter och får svar, ex. Skatteverket, SCB, med flera.
Det är oroväckande att endast 46% av de svenska företagen som svarat på vår undersökning anser att deras företag snabbt kan genomföra lagliga ändringar i löneberäkningarna. Motsvarande siffra för Europa är 55%. Detta gäller oavsett om de hanterar efterlevnaden av lagstiftning kring lön internt eller externt. När det gäller att hantera komplexa lagar över gränserna varierar lagstiftningen också från land till land, vilket har stor inverkan på implementeringen av lagändringar. Länder som Frankrike, Belgien, DACH-regionen och Kroatien är bra exempel på hur många olika juridiska krångligheter som finns. Från komplexa skatteregler till många undantag och kollektivavtal, dessa regioner, och många andra, utgör unika hinder för lönehanteringen. Denna mångfald understryker vikten av att anpassa sina efterlevnadsstrategier till de specifika kraven i den egna jurisdiktionen.
I slutändan ligger ansvaret för efterlevnad enbart på din organisation, oavsett vilken leverantör eller expert du arbetar med. Om processen är långsam riskerar du att inte uppfylla kraven. Så, det viktigaste? Se till att du alltid arbetar med efterlevnad, även när det inte finns några juridiska förändringar att göra. Att göra rätt innebär att ständigt leta efter sätt att göra processen mer effektiv, även om det innebär att man måste byta leverantör eller arbetssätt helt och hållet.