Hur påverkar ESG-krav och EU-direktiv kring hållbarhet dig som jobbar inom HR och lön? Vilka data behöver du samla in, och hur vilka avdelningar är ansvariga? För de som arbetar inom HR och lön innebär CSRD en betydande förändring, och många funderar över hur de ska gå till väga. För att ge en övergripande bild och hjälp dig att komma igång med arbetet, försöker vi besvara några av de vanligaste frågorna som rör ESG och CSRD.
HR- och löneavdelningar spelar en central roll i att samla in och rapportera data som krävs för att uppfylla CSRD-kraven. Under vårt webinar “ESG and HR — Creating a culture promoting sustainability” gick våra experter igenom det grundläggande kring regelverk, direktiv, utmaningar och möjligheter, det här är en kompletterande artikel om hur du skapar en företagskultur som främjar ansvaret för hållbarhet, sociala frågor och verksamhetsstyrning.
Hur hänger Agenda 2030, ESG och CSRD ihop?
Agenda 2030 är en global vision och handlingsplan för en hållbar framtid som innehåller 17 mål som adresserar frågor såsom fattigdom, hunger, klimatförändringar och jämställdhet.
ESG (Environmental, Social, Governance) är ett ramverk för att bedöma en organisations påverkan på miljön, samhället och företagsstyrning.
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett EU-direktiv som kräver att företag rapporterar sina hållbarhetsinsatser, baserat på ESG-principer.
Vad är syftet med CSRD?
Syftet med CSRD är att:
- öka medvetenheten om företags påverkan på samhället och miljön
- driva förändring genom att uppmuntra företag att minska negativ påverkan
- uppmuntra hållbarhetsinsatser genom högre rapporteringskrav
- öka transparensen och jämförbarheten i hållbarhetsrapporteringen för att styra kapital mot hållbara investeringar
Vilka avdelningar är ansvariga för hållbarhetsrapportering?
Ansvaret för hållbarhetsrapportering är ofta fördelat över flera olika avdelningar, inklusive hållbarhetsavdelningen, ekonomi, HR och lön, IT, försäljning och marknadsföring samt produktion och logistik.