Vill du veta mer om Sponsor The Spark?
Läs mer om initiativet och se en video av deltagarnas aktiviteter
När vi kliver ur vår komfortzon blir vi mer lösningsorienterade och kreativa och vi växer som människor. Därför har vi sponsrat några utvalda kollegor i Norden att testa en aktivitet de aldrig har provat förut, för att se hur mycket glädje som kommer av att utmana sig själva. Kommer det att skapa ringeffekter i andra delar av livet?
Läs mer om vårt Sponsor The Spark-initiativ
Michael Kersten-Jones blev den lyckliga vinnaren av Sponsor The Spark i Sverige 2023. Michael har arbetat i fem år på SD Worx Sverige som Pension Administrator. När möjligheten dök upp genom SD Worx skickade han in sin ansökan om att bli sponsrad till en smideskurs, för att prova på en aktivitet han velat testa. Michael gillar att använda sin kropp i fysiskt arbete och har ett intresse för historia och fantasi – vilket är en bra mix att ta med sig in i en helgkurs på Villa Rosing i Norrköping.
Smideskursen startade på en fredag eftermiddag och avslutades på en söndagkväll. På fredagen var det teoretisk genomgång och samtal med instruktören medan de på lördag och söndag gjorde praktiskt arbete. Det var långa dagar, särskilt lördag och söndag, men Michael säger att han tror att han fick ut mer av ett så intensivt program än om det bara var en eftermiddag i veckan. Och produktiv var han verkligen, han skapade bland annat en bockhornskrok, en spik och en hårnål.
Tekniken och proceduren de använde under arbetet överraskade Michael. Det var annorlunda än väntat och mer intensivt, men det gav ett bra resultat.
– Man skulle kunna tro att när man ska sträcka metallen så skulle man börja från mitten och jobba sig utåt, men istället börjar man på slutet och jobbar sig tillbaka. Det här var ett överraskningsmoment som var lite roligt, säger han.
Michael förklarar sedan att det är viktigt att träffa rätt plats vid rätt tidpunkt med verktyget du använder.
– Dessutom måste man se till att ha rätt temperatur i metallen, slå med rätt vinkel och tryck för att uppnå det man vill i själva formningen. Man får också lite tidspress eftersom man måste jobba bra medan föremålet är tillräckligt varmt. Temperaturen sjunker snabbt och man måste värma upp metallen många gånger under ett arbetspass. Det är viktigt att metallen inte blir för varm så att kolhalten brinner bort, och i värsta fall kan metallen spricka. Om det värms upp för lite går det däremot inte att forma metallen, säger Michael.
I smedjan använde Michael 4-5 olika verktyg för att skapa sina föremål. Den första proceduren var att värma metallen i en smidesugn till rätt temperatur. Med hammaren formade han metallen. Han använde klyvyxan för att dela metallen i två delar när han gjorde bockhornskroken, och han använde en tång på de mindre föremålen för att räta ut metallen.
När Michael och de andra deltagarna skulle göra kamin-redskap gjorde de en riktig röra. De började hamra metallen utan att värma den först. Instruktören hade glömt att säga att de var tvungna att göra det. När de sedan värmde upp den och började hamra kom resultatet snabbt.
– Då såg jag i praktiken hur det här verkligen fungerar. Det var en rolig dag och instruktören var väldigt bra. Under kursen gick han runt och hjälpte alla deltagare. Han visste verkligen vad han gjorde, säger Michael glatt.
Han var mycket nöjd med hårnålen. Det var ett svårt projekt och han ångrade något att starta det. Anledningen till det var att det fanns mycket mindre material att arbeta med och mer finmotorik. Men han kom i mål och han erkänner att han kände en känsla av prestation när han såg slutresultatet.
Michael säger att han vanligtvis är en planerare. Han tänker på och planerar det mesta från A till Ö. Om något kan förändras har han oftast en plan för det också. På kursen fick han uppleva att kliva ur sin komfortzon och bara "låta saker hända".
Att inte ha kontroll över allt med en konkret plan som måste följas till punkt och pricka. Det tycker han är något att ta med sig vidare, både på jobbet och i livet på andra håll.
– Tar man inga chanser i livet så får man inga resultat heller. Att gå ifrån detaljplaneringen kan faktiskt göra slutresultatet bättre, säger han.
Det är nyfikenheten som driver Michael vidare. Han berättar om gnistan han får av att ta sig an nya utmaningar, och att livet blir tråkigt om det blir vila för länge åt gången. Han gillar att lära sig nya saker och upptäcka det okända.
– Jag kommer definitivt att göra det här igen. Jag har en lokal smed nära där jag bor. Jag ska kolla upp det vidare. Jag funderar också på att bygga ett eget ställe där jag kan utveckla mina egna smideskunskaper. Många av människorna som gör det här gör faktiskt sina egna verktyg - det är riktigt coolt. Kanske kan jag göra det också, säger Michael entusiastiskt.
Michael tackar SD Worx för att han gett honom möjligheten att delta i "Sponsor The Spark". Han säger att det har varit en fantastisk upplevelse och att smide har gett mersmak. Vi är glada att han har trivts och att han lärt sig något om sig själv och sina egna arbetssätt – som han kan ta med sig vidare ”For Life. For Work".
Vill du läsa fler deltagares berättelser från Sponsor The Spark? Läs om Eveline som fick sponsrade simlektioner, Kari Marthe som fick sponsrad fallskärmshoppning, och Tina som fick sponsrade pianolektioner.
Läs mer om initiativet och se en video av deltagarnas aktiviteter