1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. Lön>
Woman with laptop on a desk

Löneväxla

Har du anställda som vill löneväxla? I det här blogginlägget går vi igenom vad löneväxling är, vem som kan löneväxla, exempel på olika löneväxlingar och mycket mer.

Vad är löneväxling?

Att löneväxla innebär att du som arbetsgivare minskar en anställds lön i utbyte mot en förmån. Det kan till exempel vara högre pension, fler semesterdagar eller städtjänster. En löneväxling kan ske både löpande varje månad eller vid enstaka tillfällen.

Antingen erbjuder du som arbetsgivare en löneväxling eller så kan en anställd själv önska att få det. Oavsett om det är du som arbetsgivare eller arbetstagaren som föreslår en löneväxling, är det viktigt att ni båda  är överens om alla villkor. Det ska även vara möjligt för den som är anställd att kunna avsluta förmånen och byta tillbaka den mot lön igen. Allt detta ska dessutom dokumenteras genom ett avtal.

När ska man löneväxla?

En löneväxling passar oftast för den som tjänar lite mer. Blir lönen för låg efter en löneväxling kommer den allmänna pensionen, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner att minska, vilket inte är bra. Det är därför bra att kolla upp hur en löneväxling skulle påverka lönen och andra förmåner innan den blir aktuell.

Gränsen för löneväxling

För att det ska vara värt att löneväxla behöver man som sagt tjäna lite mer. Under 2022 behöver bruttolönen per månad vara 47 748 kr efter löneväxling. Den här nivån ändras varje år och det är regeringens beslut om inkomstbasbelopp för beräkning av pension som nivån baseras på. Tjänar en anställd under det, kan det påverka de förmåner som nämnts här ovan. För att beräkna löneväxling och om det är förmånligt är det viktigt att kolla upp om den summa som ska löneväxlas kommer påverka ens lön för mycket.

Hur mycket ska man löneväxla?

För någon som efter en löneväxling har en lön som är lägre än 8,07 inkomstbasbelopp per år är det inte gynnsamt att löneväxla. Ett inkomstbasbelopp används för att räkna ut olika ersättningar i det offentliga försäkringssystemet. Detta är för att personen kommer tjäna in mindre allmän pension, vilket betyder att man förlorar pengar istället. Det finns inget tak på en summa som får löneväxlas utan det är upp till arbetsgivaren, men för en arbetstagare är det viktigt att hålla koll på att lönen inte understiger inkomstbasbeloppet.

Hur pensionen påverkas av löneväxling

Löneväxling kan vara ett alternativ om den anställde skulle vilja få lite högre pension eller gå i pension tidigare. Man avsätter då en del av bruttolönen i ett pensionssparande vilket innebär att den summa som då löneväxlas inte kommer inkomstbeskattas förrän den dagen pensionen betalas ut. För dig som arbetsgivare kostar det mindre att betala ut pensionspremier än att betala ut löner och därför kan du ofta betala in några procent mer till tjänstepensionsförsäkringen, vilket är positivt. Detta kan ge en anställd möjligheten att gå i pension tidigare, alternativt gå ner i arbetstid.

Löneskatten på pensionspremier är ungefär 6% lägre än vad arbetsgivaravgiften för utbetald lön är. Vilket då betyder att du som arbetsgivare kan lägga till ca 6% extra utöver den summa som arbetstagaren vill spara. Väljer denna till exempel att löneväxla 1000 kr blir pensionspremien istället 1060 kr.

Löneväxla eller spara själv?

Har arbetstagaren en hög lön och tjänar mer än 47 748 kr i bruttolön per månad kan det vara ett alternativ för denne att löneväxla. Man byter ut lönen mot tjänstepension och maximerar sparandet till den allmänna pensionen och betalar inte statlig skatt på det.

Har arbetstagaren en lägre lön är det oftast mer förmånligt att spara själv. Eftersom att man inte tjänar tillräckligt mycket finns det risk att allmänna pensionen blir lägre och att även andra förmåner blir lägre. Ett enkelt sätt att spara till pension själv kan till exempel vara att spara i fonder via ett investeringssparkonto. Börjar man spara i tid behöver man inte lägga undan allt för mycket per månad.

Att tänka på vid löneväxling

  • Se till att den anställde får skillnaden mellan löneskatten och arbetsgivaravgiften när denne väljer att avsätta en del av bruttolönen i ett pensionssparande.
  • Löneväxla aldrig ner under det inkomstbasbelopp som är satt för att undvika att tjäna mindre i allmän pension eller få lägre ersättningar vid andra förmåner som till exempel sjukpenning eller föräldrapenning.
  • Skriv alltid ett avtal. Det är extra viktigt om den anställde någon gång skulle vilja avsluta förmånen och gå tillbaka till lön. Då undviker man onödiga diskussioner som kan uppstå.

Om du vill veta mer om löneväxling så svarar vi på alla dina frågor! Kontakta oss här så hjälper vi dig.

Läs gärna mer om HR och lön med SD Worx!