1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. Lön>
Kvinna som sitter vid en laptop

Vanliga missuppfattningar om EU-direktivet om lönetransparens

Ett ämne som har varit på många organisationers agenda under det senaste året är EU-direktivet om lönetransparens och dess framtida inverkan på företagen.

Rättvisa löner har fått stor uppmärksamhet, men det förekommer också en hel del missuppfattningar kring vad direktivet faktiskt kommer innebära. Därför vill vi titta närmare på vilken information som cirkulerar om lönetransparens och reda ut några av de vanligaste missuppfattningarna.  

1: Måste lönetransparensdirektivet följas redan?

Europaparlamentet antog lönetransparensdirektivet i mars 2023, vilket innebär att varje EU-land måste implementera minimikraven i direktivet i sin nationella lagstiftning.  

Som vanligt vid implementering av direktiv får dock varje EU-land en viss ”respittid” för att implementera denna lagstiftning; tidsfristen för att införa direktivet i sin nationella lagstiftning är därför 2026.  

I praktiken innebär detta att villkoren i direktivet ännu (hösten 2024) inte behöver följas på nationell nivå. Men det är inte långt kvar till 2026, och har ni inte gjort det redan, är det dags att sätta er in i hur den nationella implementeringen kommer att se ut och börja fundera på vilka åtgärder som kommer att krävas i din organisation. 

    📣 Webinar: EU-direktivet om lönetransparens

    I webinaret "Grunden för att lyckas med EU-direktivet om lönetransparens" går vi igenom hur du kan skapa en hållbar jobbarkitektur som förenklar införandet av lönetransparens och säkerställer att din organisation lever upp till de nya lagkraven.

      Se webinaret

      2: Kommer direktivet att jämna ut lönerna för alla?

      Direktivet kommer inte garantera en helt transparent och jämlik lönesättning, det huvudsakliga syftet är försöka åtgärda skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner. Syftet med direktivet är att främja jämställdhet mellan män och kvinnors löner, alltså samma frågor som omfattas av den svenska jämställdhetslagen.  

      Även om direktivet inte specifikt tar upp frågor som lön för olika åldrar eller behandling av minoriteter, täcks dessa frågor redan av den svenska jämställdhetslagen.  

      Själva direktivet har utarbetats inom EU eftersom man konstaterat att det finns brister i främjandet av lika lön för kvinnor och män. Rätten till lika lön för lika arbete och lika värde för kvinnor och män är redan inskriven i EU-fördraget och i direktivet om lika lön. De principer som fastställs i fördraget och direktivet har dock visat sig vara svåra att omsätta i praktiken och efterlevnaden har varit låg. Detta beror delvis på att lönediskriminering ofta går obemärkt förbi, och att de som utsätts ofta inte är medvetna om att de diskrimineras.

      Som svar på dessa utmaningar fastställdes lönetransparens som en huvudprioritering i EU:s jämställdhetsstrategi 2020–2025. För att ytterligare uppfylla dessa egna strategiska mål inleddes arbetet på EU-nivå med ett nytt direktiv, som alltså antogs våren 2023.

      💡Läs mer: Förbered dig för EU-direktivet om lönetransparens

      3: Kommer du att få veta dina kollegors löner?

      Direktivet kommer att påverka anställda genom att de kommer att ha rätt att få en fullständig bild av lönerna i verksamheten. Arbetsgivarna måste på begäran kunna tillhandahålla genomsnittslöner uppdelade på kön och motivera lönenivån, till exempel med hjälp av löneskalor och olika arbetsbeskrivningar.

      Det bör dock noteras att direktivet till exempel inte ger anställda rätt att få reda på hur mycket deras kollegor får i lön. Anställdas löner är nämligen personuppgifter som skyddas av EU:s dataskyddsförordning, och som en arbetsgivare endast får lämna ut om strikt begränsade kriterier är uppfyllda. Direktivet kommer därför inte att förändra denna tolkning i framtiden.

      Arbetsgivaren bör känna till vilka kriterier som används för att bestämma lönerna i verksamheten och vilken erfarenhet, utbildning och kompetens som krävs, till exempel på befattningsnivå, för att nå en specifik lön. Som arbetsgivare måste du också kunna ta fram lönedata som uppfyller direktivets krav.

      På en arbetsplats kommer alltså inte direktivet tvinga dig att berätta din lön för din kollega, så du behöver inte oroa dig över framtida lönediskussioner vid kaffeautomaten. 

        📣 Grunden för att lyckas med EU-direktivet om lönetransparens

        Vad innebär EU-direktivet, och var börjar du? Införandet av nya EU-direktivet om lönetransparens kräver att företag har en tydlig jobbarkitektur och korrekt hantering av masterdata för att uppfylla lagkraven och underlätta lönekartläggning. 

        I vårt webinar får du veta mer om:

        • Vad en jobbarkitektur är och hur den kan stärka din organisations lönetransparens.
        • Hur du strukturerar och förbereder din masterdata för att underlätta korrekt lönekartläggning och säkerställa laguppfyllnad.
        • Vad du ska tänka på vid val av system och hur du skapar ett systematiskt arbetssätt som förenklar arbetet år efter år.
        • Konkreta åtgärder som hjälper dig att implementera lönetransparens i linje med EU-direktivet. 
          Se webinaret

          4: Måste lönen anges i platsannonsen?

          Nej, lönen behöver inte anges i platsannonsen, men det kan förstås vara ett användbart sätt att skapa mer transparens.  

          Direktivet kräver att arbetsgivaren lämnar löneinformation till den arbetssökande, till exempel i platsannonsen, före intervjun eller på annat sätt. Det innebär att direktivet lämnar det upp till arbetsgivaren att bestämma hur löneinformationen ska kommuniceras till den arbetssökande före löneförhandlingen.  

          Med införandet av direktivet kommer det inte längre vara möjligt att undvika att lämna ut löneinformation. 

          💡Läs mer: 4 tips för att uppnå lika lön på ditt företag

            Vill du prata lön med oss?

            Har du funderingar kring lön, HR eller våra andra tjänster? Boka ett onlinemöte med våra experter.

              Prata lön med oss
              Terese Hill, SD Worx

              Terese Hill

              Portfolio Manager, HR & Payroll Systems