2: Kommer direktivet att jämna ut lönerna för alla?
Direktivet kommer inte garantera en helt transparent och jämlik lönesättning, det huvudsakliga syftet är försöka åtgärda skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner. Syftet med direktivet är att främja jämställdhet mellan män och kvinnors löner, alltså samma frågor som omfattas av den svenska jämställdhetslagen.
Även om direktivet inte specifikt tar upp frågor som lön för olika åldrar eller behandling av minoriteter, täcks dessa frågor redan av den svenska jämställdhetslagen.
Själva direktivet har utarbetats inom EU eftersom man konstaterat att det finns brister i främjandet av lika lön för kvinnor och män. Rätten till lika lön för lika arbete och lika värde för kvinnor och män är redan inskriven i EU-fördraget och i direktivet om lika lön. De principer som fastställs i fördraget och direktivet har dock visat sig vara svåra att omsätta i praktiken och efterlevnaden har varit låg. Detta beror delvis på att lönediskriminering ofta går obemärkt förbi, och att de som utsätts ofta inte är medvetna om att de diskrimineras.
Som svar på dessa utmaningar fastställdes lönetransparens som en huvudprioritering i EU:s jämställdhetsstrategi 2020–2025. För att ytterligare uppfylla dessa egna strategiska mål inleddes arbetet på EU-nivå med ett nytt direktiv, som alltså antogs våren 2023.
💡Läs mer: Förbered dig för EU-direktivet om lönetransparens
3: Kommer du att få veta dina kollegors löner?
Direktivet kommer att påverka anställda genom att de kommer att ha rätt att få en fullständig bild av lönerna i verksamheten. Arbetsgivarna måste på begäran kunna tillhandahålla genomsnittslöner uppdelade på kön och motivera lönenivån, till exempel med hjälp av löneskalor och olika arbetsbeskrivningar.
Det bör dock noteras att direktivet till exempel inte ger anställda rätt att få reda på hur mycket deras kollegor får i lön. Anställdas löner är nämligen personuppgifter som skyddas av EU:s dataskyddsförordning, och som en arbetsgivare endast får lämna ut om strikt begränsade kriterier är uppfyllda. Direktivet kommer därför inte att förändra denna tolkning i framtiden.
Arbetsgivaren bör känna till vilka kriterier som används för att bestämma lönerna i verksamheten och vilken erfarenhet, utbildning och kompetens som krävs, till exempel på befattningsnivå, för att nå en specifik lön. Som arbetsgivare måste du också kunna ta fram lönedata som uppfyller direktivets krav.
På en arbetsplats kommer alltså inte direktivet tvinga dig att berätta din lön för din kollega, så du behöver inte oroa dig över framtida lönediskussioner vid kaffeautomaten.