Vill du veta mer om Sponsor the Spark?
Läs mer om initiativet och se en video från deltagarnas erfarenheter.
När vi kliver ur vår komfortzon blir vi mer lösningsorienterade och kreativa och vi utvecklas. Därför har vi sponsrat några utvalda kollegor för att testa en aktivitet de aldrig har provat förut, för att se hur mycket glädje som kommer av att utmana sig själv. Kommer det att skapa ringeffekter i andra delar av livet? I den här artikeln kan du läsa om applikationskonsulten Sini Anttila som genom "Sponsor The Spark" fick en tur i luftballong.
Läs mer om vårt initiativ Sponsor The Spark här.
Sini Anttila är en av tre anställda från Finland som fick en rolig tur med SD Worx-satsningen "Sponsor the Spark". Tillsammans med sina kollegor Jussi Laatikainen och Merja Maasalo fick hon uppleva delar av den finska landsbygden ur fågelperspektiv. Det var bara slumpen som förde de finska deltagarna samman. De hade inte gått med på att söka samma aktivitet och förvåningen var stor när Sini fick veta att det var flera av dem från SD Worx som skulle ut på samma äventyr.
Sini har arbetat i SD Worx Finland i 1,5 år som applikationskonsult. Hon är rädd för höjder, men vill väldigt gärna utmana denna rädsla. Tidigare har hon utmanat sin höjdrädsla genom att besöka Eiffeltornet och London Eye och känt hur benen skakar ordentligt på toppen där. När hon drog den vinnande lotten i "Sponsor the Spark" ville hon ta ytterligare ett steg ur sin komfortzon och sväva – bokstavligen.
Vindstyrkan får inte vara för hög när man flyger med luftballong. Flygets första datum ställdes därför in på grund av för mycket vind. Sini var besviken över detta, men samtidigt lättad över att de var så noga med säkerheten. Det gjorde något med känslan av trygghet.
Vid andra försök var vindförhållandena bättre, men det måste hela tiden bedömas längs vägen. Det blev en lång dag för Sini och de andra deltagarna. Totalt tillbringade de cirka 5 timmar, men själva flygningen varade bara 1 timme.
– Piloten var så smart och erfaren. Han berättade allt han gjorde och allt som skulle hända och det hjälpte mycket att lugna nerverna. Han var bra på att få oss att känna oss trygga. Vi gick in i korgen medan ballongen låg på marken, den var ganska liten så det var lite trångt. Där fyllde piloten ballongen med kall luft och sedan gas för att värma upp den så att vi kunde lyfta. På den högsta punkten var vi 500-600 meter i luften.
Sini säger att en spännande aspekt av att flyga en luftballong är att man aldrig riktigt vet var man kommer att landa. Det är för att det inte är så lätt att veta åt vilket håll vinden kommer att leda ballongen. Det blev en smidig och bra landning för Sini och de andra deltagarna och avslutade dagen med mousserande vin och diplom.
Rädsla är en känsla av intensiv oro eller rädsla som uppstår som svar på ett upplevt hot, fara eller osäkerhet. Det är en naturlig reaktion som vi människor upplever i olika situationer där vi känner oss hotade eller otrygga. Rädsla kan utlösas av både verkliga och inbillade faror, och den kan variera i intensitet beroende på personens upplevelse och tolkning av situationen.
När det gäller verkliga faror är rädsla en viktig känsla som får oss att komma bort från den farliga situationen. Men i andra situationer där rädslan är mer individuell och "irrationell" kan den bli avlärd och minskad om man har den motivation som behövs för att utmana den. Sini har gjort många bra reflektioner kring detta genom sin medverkan i Sponsor The Spark.
- «Breathtaking»! Jag var nervös för att jag är höjdrädd, men det var fantastiskt. Jag var inte alls rädd när vi väl var uppe i luften. Det värsta var på väg upp och ner. Tänk om vi skulle krascha in i ett träd eller något? Allt som allt var det en bra upplevelse och jag kände mig trygg, men jag var glad att kurvan var helt snäv. Vi höll i några rep och det tog lite tid innan jag kunde lossa greppet, så jag kanske var lite orolig trots allt, säger Sini och ler ljust.
SD Worx vill inspirera medarbetarna att prova något nytt, att tänja på sina egna gränser, uppleva en känsla av mästerskap och få ökat självförtroende. Vi vill skapa en arbetskultur där våra medarbetare uppmuntras att utmana sig själva, där vi bygger vidare på våra medarbetares framgång, så att de kan trivas och utvecklas. För att utvecklas måste man ibland kliva utanför sin egen komfortzon.
– Att vara med i det här har förändrat mig till det bättre. Jag har insett att även om jag är rädd så borde jag göra saker. Att inte låta rädslan stoppa mig. Det går ofta bättre än tänkt. Genom att kasta dig ut i det bryter du den mentala barriären på ett sätt. Och när du väl har gjort det en gång blir det förmodligen lättare nästa gång. Därför bör du utmana dig själv att konfrontera din egen rädsla och kanske till och med övervinna den. Kanske tycker du till och med att det är kul!
Applikationskonsulten berättar vidare att det är okej att vara nervös. Känslan du får efteråt kommer att bli desto bättre.
– Inget slår en bra känsla av mästerskap, och du har mer än du tror. Vi sätter alldeles för många begränsningar på oss själva, säger hon, både på jobbet och i livet på andra håll.
Sini är glad att hon fick delta i årets "Sponsor The Spark". Hon säger att det var nu eller aldrig när det gällde att uppleva ballongflygning för henne. Hon tycker att det hjälpte att förbinda sig till SD Worx plan, och hon tror att det hade varit lättare att låta sin rädsla vinna om hon inte hade vunnit det här. Applikationskonsulten tycker också att det var trevligt att få dela upplevelsen, spänningen och glädjen med de andra och att få möjlighet att lära känna kollegor hon inte ser särskilt ofta lite bättre.
– Aktiviteterna i "Sponsor the Spark" är inte bara något vi anställda får utan vi måste jobba för det och faktiskt utmana oss själva. Det kommer inte gratis, poängterar Sini.
Vi på SD Worx tror att det är viktigt att hitta balansen mellan att utmana sig själv och att ta hand om sin mentala hälsa. Samtidigt som att utmana dig själv kan vara positivt för personlig och professionell utveckling, är det också viktigt att vara realistisk och undvika att utsätta dig själv för mycket stress eller oro. Börja smått, sätt upp realistiska mål och se till att ta hand om dig själv på vägen!
Det finns goda minnen som finns kvar hos Sini efter att ha deltagit i "Sponsor the Spark". Fina omgivningar sett ur fågelperspektiv. Stämningsfullt eftermiddagsljus där solen höll på att gå ner och månen gick upp. På marken kunde hon se små människor vinka åt henne.
– Det var ett fantastiskt sätt att uppleva naturen, säger Sini.
Och det bästa av allt är att hon lämnas med lite mindre höjdskräck.
Vill du läsa fler deltagares berättelser från Sponsor The Spark? Läs om Shaila som sponsrades med en privat snowboardtränare, Michael som sponsrades till en smideskurs och Kari Marthe som sponsrades för fallskärmshoppning.
Läs mer om initiativet och se en video från deltagarnas erfarenheter.