2025 blir ett spännande år fyllt av möjligheter och utveckling för HR där AI, medarbetarnas behov och hållbarhet kommer att vara i centrum. Hur kan vi frigöra AI:s fulla potential i samklang med människans styrkor och kvaliteter? Vilka ramverk säkerställer ansvarsfull användning av AI? Och hur kan HR möta ökade krav från en krympande arbetsstyrka samtidigt som hållbarhet blir en naturlig del av kärnverksamheten? I den här artikeln går Magnus Engman, VD på SD Worx Sverige, igenom fem viktiga HR-trender för 2025.
5 HR-trender 2025 – både människor och AI har ledande roller
1. Bortom det digitala — medarbetaren i centrum
I arbetet med att göra HR redo för framtiden är det avgörande att komma ihåg att framgång handlar om att lyfta fram människans styrkor. Även om AI och automation breder ut sig på arbetsplatserna så handlar inte allt om digitalisering – det handlar om att maximera mänsklig potential, förbättra medarbetarupplevelsen och skapa framgångar för organisationen.
En välbalanserad hybrid AI-strategi kan öppna dörrar för innovation samtidigt som mänskliga värden står i fokus. Balansen mellan mänsklig anpassningsförmåga, kritiskt tänkande och kreativitet, och teknologins precision är nyckeln.
Livslångt lärande blir centralt för att både bemästra nya AI-verktyg och stärka mänskliga förmågor som emotionell intelligens och kreativitet. Medarbetare behöver också utveckla förmågan att identifiera när mänsklig inblandning ger mervärde jämfört med AI. HR-ledare måste driva inspirerande initiativ för kontinuerligt lärande och stärka viktiga färdigheter, vilket hjälper medarbetare att anpassa sig och utvecklas i en snabbt föränderlig arbetsmiljö.
>> Hur kan AI hjälpa till med lönehantering, nu och i framtiden?
2. Djupt personaliserad HR med fokus på medarbetarupplevelsen
Precis som kunder förväntar sig dagens medarbetare starkt personaliserade upplevelser under hela sin karriär – från det att rollen tar form och vilken utbildning som krävs, till frågor som gäller lön, förmåner, feedback och flexibilitet. HR behöver skapa skräddarsydda resor som börjar med anpassad rekrytering och onboarding och sedan fortsätter genom hela karriären.
Att skifta från “best of breed”-verktyg (enskilda och separata lösningar) till en “best of suite”-strategi (ett enda integrerat system som kombinerar flera lösningar) kommer att bli nödvändigt. Inom till exempel lönehantering kan noggranna och flexibla utbetalningsalternativ tillsammans med ekonomisk vägledning och personliga förmåner öka medarbetarnas välbefinnande och motivation, samtidigt som det minskar ekonomisk stress.
>> Förbättra medarbetarupplevelsen – bortom det grundläggande
3. Global talang och anpassning till en krympande arbetsstyrka
I en situation där vi har fler som lämnar arbetsmarknaden än som träder in ökar pressen att optimera varje roll. Samtidigt blir arbetsstyrkan alltmer global, virtuell och diversifierad, vilket ökar trycket på HR att utveckla inkluderande strategier.
För att lyckas behöver HR bygga flexibla strukturer som stöder mångsidiga team och uppmuntrar samarbete mellan generationer. I dag uppger nästan en av tre medarbetare att de bara delvis känner sig involverade i organisationen. Det understryker behovet av system som främjar inkludering och meningsfullt engagemang. Det är ett fantastiskt tillfälle att stärka engagemang och inkludering i organisationen genom riktade initiativ och nya verktyg.
4. Ansvarsfull AI
När AI blir alltmer central i organisationsstrategier är det viktigt att prioritera etiken. "Ansvarsfull AI" innebär inte bara efterlevnad av regelverk utan också att skapa system som är transparenta, rättvisa, säkra och människocentrerade.
EU:s nya AI-förordning är ett exempel på regler som ska säkerställa att AI-utvecklingen sker i linje med mänskliga värderingar och sociala mål. HR har en nyckelroll i att utforma rättvisa och transparenta AI-policyer som bygger förtroende och inspirerar medarbetare. Exempelvis måste AI-baserade rekryteringsverktyg hanteras noggrant för att inte förstärka fördomar och ge orättvisa resultat.
5. Hållbarhet blir en strategisk prioritet för HR
Hållbarhet är inte längre bara "bra att ha" utan har blivit en kärnprioritet och en konkurrensfördel. HR spelar en avgörande roll för att omsätta ESG (miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning) i praktiken. Ansvarsfulla och framtidsinriktade arbetsplatser skapar trygghet, välbefinnande och långsiktiga relationer.
Distansarbete har omdefinierat balansen mellan arbete och fritid, och ökat både produktivitet och engagemang hos medarbetare. Dessutom bidrar det till att minska köer i trafiken och utsläpp av växthusgaser, något som gynnar både organisationer och samhället i stort.
Summering
HR:s roll i att forma framtidens arbete är viktigare än någonsin. Genom att lyfta fram människans unika styrkor i samverkan med AI:s möjligheter kan vi skapa arbetsplatser som inspirerar och levererar. Etisk AI och hållbarhet bör stå i centrum för varje HR-strategi för att skapa långsiktigt värde för medarbetare, företag och samhälle.
Det senaste inom HR och lön
Prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar och inspiration inom HR och lön, samt inbjudningar till våra event och webinar.
Magnus Engman
Managing Director Sweden